Ugrás a fő tartalomra

Csak egy nyár (első fejezet)

Mivel annyian követelték a folytatást, tessék itt van.

A Zsiguliban három srác verte az ütemet az aktuális olasz slágerre, amit egy nemrég beszerzett, másolt kazettáról játszott le a kalaptartóra helyezett Videoton magnósrádió. Óvodás koruk óta barátok voltak, mégis ez volt az első alkalom, hogy együtt indultak nyaralni. A fiúk arca zsibbadt mosollyal, az újdonsült szabadság varázsával telve nézték az elrohanó tájat. Ha le kellene írni a srácok kinézetét, egyszerű dolgunk lenne, mert pont olyanok voltak kívülről, mint annyi más fiatal abban az időben.


Az anyósülésen Ákos terpeszkedett, bár vastag csontozatával és jelentős izomkötegeivel akkor is sok helyet foglalt volna el, ha összehúzza magát. Természet adta erejével nem szeretett hivalkodni, jámbor volt, mint egy ökör (a vadabbik fajtából). Érdekesmód, a faterja büszkébb volt nagydarab fiára, mint az saját magára. El is zavarta a gyereket különböző helyekre küzdősportot tanulni, de a fiú inkább a repülőgépmodellezést szerette,  így hamar tovább állt.  Ennek ellenére minden honnét volt neki otthon valamilyen emlék, amivel a teljesítményét díjazták. Különböző övek, barna, fekete, pepita… Érmek, meg serlegek. Az öklözés mellett tartott ki a legtovább, de a sok kötöttség miatt, pár év múlva azt is feladta. A ring jártassága miatt ragasztották rá a Boxi becenevet, hogy még érdekesebb legyen x –szel írva.
A sofőrt, Gyulát, egyszerűen csak Gyulának szólították a többiek, de érdekesen, Gyuulaá-nak ejtve, az örökkévalóságnak átadva a matektanár Vendelbá’ beszédstílusát. „Gyuulaá! Fáradjon a táblához és ossza meg ezzel a tudatlan pórnéppel a megoldást!”
 Ez a felszólítás gyakorta elhangzott, hiszen jó feje volt a számokhoz, de emiatt nem érezte magát felsőbbrendűnek, sőt kissé feszélyezte, hogy kilógott a társai közül. – Gyuulaá! – verte vállon Boxi akkoriban. – Ne akarj olyan hülye lenni, mint én, nekem ebben már rengeteg munkám van, inkább segíts, hogy ne bukjak meg matekból! – és úgy is lett.
 Ráadásként Gyula nem csak a számokkal volt jóban, de a mechanikus szerkezetek sem okoztak számára nagy problémát. Ez akkor derült ki, mikor az apja hiába várta hetek óta Dezsőt, a szerelőt, hogy megjavítsa az MZ 125 TS-nek a váltóját. Ott árválkodott a kiszerelt motorblokk a műhely asztalán, mellette a meghozatott alkatrész, csak az nem volt, aki beszerelje. Gyula addig kerülgette, míg egyszer csak rászánta magát és hozzáfogott a javításhoz. Az apja igen meglepődött, amikor hazaérve azt látta, hogy a gyerek az udvaron pöfög a mocival. Hamar híre ment a sikernek, így az alig 14 éves fiú lassan átvette a helyét Dezsőnek, aki immáron nyugodtan támaszkodhatott a kocsmában. A környék összes rossz kerékpárját, ajtózárját és más, még megmenthetőnek ítélt szerkezetét már Gyula javította, ezáltal jelentős zsebpénz kiegészítésre tett szert, sőt a felvásárolt, majd megjavítottan eladott holmik néha több pénzt hoztak az asztalra, mint amit az anyja összegürcölt egy hónapban. Az apja sűrűn mondogatta neki, hogy egyszer még felakasztják az elvtársak, de Gyula csak mosolygott rajta.  

Megjegyzések

  1. 😃 hát Most már tényleg ideje valami könyvet irnod! 😃

    VálaszTörlés
  2. Már megírtam egy pár éve, ki is akarták adni, de nem adtam. Most dolgozom át, ez egy nyers verzió
    , frissen, csak itt, csak önöknek. :)

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kender szelídítés

Hogy ne zuhanjak meg, a műhelyben mindig szól a rádió, de nincsen internetes, téma specifikus adó, így azt kell hallgatnom ami jön a földön. Nem alkotnék kritikát róluk, nehogy megsértődjön valaki. Elég annyi, hogy nagy részben dög unalom, viszont a hírszerkesztőkön remekül szórakozok. Néha egy értelmes mondat megszerkesztése is kihívás elé állítja őket, de a szinonima fogalmát sem ismeri mindegyik. Én sem vagyok tökéletes, de nem is kapok ilyesmiért fizetést. Mai hír: Vadkender termesztőre csapott le a rendőrség. Az illető 60 tő kendert nevelt az udvarán. A TEK tetten érte a férfit.

Spóroljon SodaStream-mel!

Bizonyára sokunk fejében megfogant a gondolat - hallgatva a reklámokra - hogy veszünk egy saját szódagépet, így alapítva konyhánkban üdítőgyárat. (Mint ahogy a reklám mondja) Meg is vettem, le is regisztráltam magam a SodaStream-nél a nagy nyeremény reményében (amit a reklámban hirdettek) Jönnek is folyamatosan a hírlevelek. A kedvencem az, amikor felteszik a kérdést: "Kiszámolta már ön, hogy mennyit spórol a SodaStream-mel?" Sajnos kiszámoltam... Nos egy cserepatron 2800 forint. Ebből talán 70 liter szóda lesz (talán, mert nem húzogatok strigulát, a reklám 80-at mond, bár van ahol 60-70 litert) így jön ki a 40 forint/liter víz nélkül. Per pillanat a Lidl-ben 1,5 liter saját márkás víz 55 forint. (37 forint/liter) Egy SodaStream narancs szörp émelyítő édesítőszerrel 1500 forint. Ebből 12 liter üdítő készíthető (ahogy a reklám állítja) Tehát a liter ár 125 forint. Ehhez ha hozzáadjuk a 40 forintos buborékot, lesz 165 forint egy liter ízesített víz, amely összegben nincs

Samsung UE40F6320 televízió teszt

Hát, képes vagyok kezdeni egy blogot, mert annyira bosszantott, hogy egy remek ajánlatnak tűnő televízióról nem találtam csak minimális információt, amik ráadásul csak a gyári adatok kellemes tálalásának tűntek, sőt azok is voltak. Tehát az alapadatokat mindenki lecsipegetheti a Samsung oldaláról, bár amikor én néztem, még csak képek sem voltak feltöltve a készülékről, a kezelési útmutató meg most már tucattermék, ami sok más készülékhez is jó, így az ember csak pislog, és nem érti mi vonatkozik az érintett típusra. Szóval a készülékről azért emitt-amott lehet informális képet találni, ezért én most nem is foglalkoztam ezzel a kérdéssel, csak olyan képeket készítettem, amik engem is váratlanul értek. Akkor a lényeg: A tv 3D-és de ez engem nem hozott lázba, talán azért, mert már van a fejemen egy szemüveg, így kettővel igen bután nézek ki. Sokkal inkább lázba hozott... Ez hülyeség. Nem hozott lázba, hanem ezen árkör kínálatában nem szerepelt olyan készülék, ami 3D nélkül adott volna